Voorbereid op pad

U heeft een woning gevonden die het he-le-maal lijkt te zijn. Uit het aanbod van BOOT Makelaars of wellicht van woningsite Funda. Dat doet er in dit geval niet zo toe. Het doel van dit blog is namelijk om u wat belangrijke tips mee te geven, zodat u goed voorbereid naar uw bezichtiging gaat. In de drukke huizenmarkt van nu is er vaak maar één moment waarop u de woning ziet. Met deze vragenlijst weet u zeker dat u de juiste koers vaart!

1. Sinds wanneer staat de woning te koop?

Vraag ook gerust door. Staat de woning bijvoorbeeld langere tijd te koop? Informeer dan naar de reden. In de huidige huizenmarkt is een langere doorlooptijd namelijk ongebruikelijk. Wellicht is er een defect dat voor het blote oog onzichtbaar blijft. Ons advies: laat een bouwkundige keuring uitvoeren.

2. Waarom wordt de woning verkocht?

Dat lijkt een voor de hand liggende vraag. Maar het is nogal een verschil of de woning verkocht wordt vanwege voorgenomen verhuizing, scheiding, overlijden of bijvoorbeeld een burenruzie. Peil daarom ook eens hoe het contact met de buren is en maak een rondje door de wijk.

3. Hoelang heeft de huidige eigenaar in het huis gewoond?

Soms wordt een woning binnen korte tijd weer doorverkocht. Dat is een reden om uzelf af te vragen of er iets aan de woning of de wijk mankeert. Heeft een gezin er langere tijd gewoond dan kunt u er gerust van uit gaan dat het in dit huis prettig wonen is.

4. Per wanneer kan de woning betrokken worden?

Vindt de overdracht over 3 maanden of 6 maanden plaats? U wilt zelf misschien zo snel mogelijk intrekken, maar is de verkoper ook bereid op korte termijn te verhuizen? Misschien is hij/zij zelf nog op zoek naar een volgende woning.

5. Zijn er veel andere geïnteresseerden?

Steeds vaker zijn er zo veel belangstellenden, dat er door de makelaar een beperkt aantal bezichtigingen gepland kan worden. U kunt er dan eigenlijk al van uit gaan dat er overboden wordt.

6. Wat is de biedingsprocedure?

Over het algemeen krijgen alle geïnteresseerden gelijktijdig de kans hun bod uit te brengen. Vraag hier toch naar om onduidelijkheid te voorkomen.

7. Hoe staat de woning er qua onderhoud voor?
Zijn er bijvoorbeeld houten kozijnen die bijgehouden dienen te worden of is het dak aan vernieuwing toe? Koopt u een appartement, vraag dan of er een actieve VVE is en geef aan dat u inzage in de notulen wilt.

8. Zijn er recent gebreken gerepareerd?

Wellicht heeft er onlangs onderhoud plaatsgevonden. Misschien was er zelfs een reparatie nodig, zoals een lekkage. Vraag in dat geval gerust om bewijs in de vorm van een factuur.

9. Wat zijn de maandelijkse kosten voor gas, water en licht? Op basis van hoeveel personen?

Schroom niet hiernaar te vragen. Dit zijn immers maandelijkse kosten die u straks tot uw levensonderhoud moet rekenen.

10. Zijn er roerende zaken die overgenomen kunnen worden?

Wellicht staat er een losse koelkast of vriezer in de keuken, ligt er een houten vloer, of zijn er andere dingen die de verkoper eventueel los wil verkopen. Maak voor uzelf de keuze of u hierin geïnteresseerd bent.

Tot slot nogmaals: u wilt natuurlijk ook goed rond te kijken. Maar staar uzelf daar niet blind op. Vergeet niet dat dit hét moment is om kritische vragen te stellen aan de makelaar en/of verkoper. Hetgeen u nu te weten komt zou wel eens van pas kunnen komen tijdens de onderhandelingen. Of misschien beslist u op basis van de gewonnen informatie dat dit huis niet aan u besteed is. Kom niet voor verassingen te staan en stel daarom de juiste vragen.

Heeft u tijdens dit proces liever een expert aan uw zijde? Schakel dan de hulp in van een aankoopmakelaar. BOOT kent de lokale markt als geen ander. Wij kunnen een goede inschatting maken van de waarde van een huis en nemen de onderhandeling voor u over. Bel BOOT, 0113 252 400 of mail naar info@bootmakelaars.nl